SON DAKİKA

Okurken bütçe nasıl yapılır? Eğitim hayatı boyunca birikim yapabilmenin yolları nelerdir?

Özellikle üniversite eğitim sürecinde öğrenciler harcama yaparken bütçe nasıl oluşturulur? sorusunu merak ediyor. Uzak bir şekilde kendi ayakları üzerinde durmaya başlamış bir kişinin finansal okuryazarlık kazanması, para yönetimini öğrenmesi ve biriktirmeyi alışkanlık haline getirmesi için bir fırsat olarak görülebilir.
21 Aralık 2024 16:01
Yetişkinlik sürecine ilk atılan dönemde haftalık ya da aylık olarak ele geçen her türlü paranın hesaplanarak belirli bir kısmı ek bütçe olarak ayrılabilir. Aylık bütçe ne kadarsa bu rakam üzerinden kişisel ihtiyaçlar eğlence ve oyun gibi harcamalar kısılarak gelir-gider dengesi korunur ve bu sayede bütçe oluşturulur.
 
Bu süreçte kişinin parasını nereye gittiğini takip etmesi aslında finansal okur yazarlığa ilk adım atılan süreçte en önemli alışkanlığı oluşturur. Yeme içme, okul harcamaları, market alışverişleri ve arkadaş gezmeleri her biri zorunlu ihtiyaç dışında tutulduğunda keyfi harcamaların tek tek listelenmesi gereken bir süreçtir.
 
Masraflar Arttıkça Birikim Değişir!

Harcamalar için limit belirlenmeli, harcandıkça neye harcandığı kaydedilmeli ve bu kaydedilen tüm harcamalar düzenli olarak kontrol edilmelidir. Elbette ki başlangıçta hep bu şekilde ilerlemeyecektir. Masraflar arttıkça birikim farklılaşabilir. Bazı durumlarda gelir arttıkça bütçeleme konusunda yatırımlar daha da çoğalabilir.
 
Yurtta kalan bir öğrenci eve çıkmaya karar verebilir. Böyle bir durumda yapacağı harcamalar da değişecektir. Her ne olursa olsun kişinin tasarruf yolları elde edebileceği ya da ek gelir imkanı sağlayabileceği yolları araştırması önerilir. Bir miktar para birikimi yapabilmek için her zaman bir yol bulunur.
 
Tasarruf Nasıl Yapılır?

Tasarruf yolları araştırılmalıdır. Kullanılmayan kitapların satılması, internet aboneliğinde en avantajlı olan seçilmesi, bankaların mobil kullanıcılara ve öğrencilere sunmuş olduğu avantajlardan faydalanılması da farklı tedbirler arasındadır.
 
Masraflar arkadaşlarla bölüşülebilir. Market ve restoran harcamaları ek indirim sunan banka kartları ile yapılabilir. Öğrencinin finansal özgürlüğe kavuştuğu bu ilk dönemde borç yapmaması çok önemlidir. Borç almak her zaman için giderde azalmayı ifade eder ve istenen bütçeyi koruyabilmeyi zorlaştırır.
 

Yorum yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
Diğer Haberler